Second Life har funnits på internet sen 2003 och brukar beskrivas som en gigantisk tredimensionell värld där utvecklarna Linden Lab i princip bara tillhandahåller land att bygga på – allt annat i Second Life skapas av dess invånare. På sätt och vis kan man likna Second Life vid ”World-Wide-Web”, där Linden Lab hyr ut land för alla upptänkliga ändamål på samma sätt som webbhotell hyr ut plats för internets alla hemsidor. Det är bara det att ”hemsidorna” i Second Life är mycket coolare och man kan kliva rakt in i dem och uppleva dem ”från insidan”, själv och tillsammans med andra.

Second Life är inget spel, det finns inga uppdrag att lösa, inga poäng att samla, inga nya nivåer att ta sig till. Inte i traditionell mening i alla fall. Men har du spelat datorspel känner du igen mycket. Första gången du loggar in skapar du dig en så kallad ”avatar”, en persona eller spelfigur om du så vill. Du styr och avataren är dina ögon, händer och kropp i den här världen.

Virtuella världar, som Second Life benämnas ibland MUVE, Multi User Virtual Environment, medan online-spel som exempelvis World of Warcraft brukar benämnas MMORPG, Massive Multiplayer Online Role-Playing Game. Bra att veta ifall du springer på dessa  akronymer.

Att använda Second Life är gratis, på samma sätt som mycket annat på internet är gratis. Men att det inte kostar något att använda Second Life betyder inte att det inte finns en livlig handel och ekonomi i Second Life. Det går att växla in riktiga pengar till ”Linden dollar” och på samma sätt växla tillbaka åt andra hållet. Det går alldeles utmärkt att både göra av med och tjäna pengar i Second Life. Om man vill.

Mer än någonting annat är Second Life ändå en värld att umgås i, en värld att mötas i, en värld där man kan lära känna andra människor, utforska, lära av varandra, bygga, skapa, utforska, uppleva – en värld att vara tillsammans i.