Nu när det är dags att skriva lite om alla oss helt vanliga invånare i Second Life och vad vi gör i Second Life kommer jag osökt att tänka på Richard Scarrys fantastiska barnbok What do people do all day? från 1968. Och på samma sätt har jag enkelt kunnat kartlägga alla aktiviteter folk ägnar sig åt i Second Life:


Fig. 23b Aktiviteter i Second Life

Nej, riktigt så enkelt är det förstås inte, och tur är väl det. För det här handlar om en helt annan värld, i en helt annan tid. I själva verket kunde jag nog lika gärna ha försökt kartlägga vad alla människor gör i verkliga livet idag, 2010, och fullt så mycket tid är jag rädd att jag inte kan lägga på det här gästbloggandet. Vad jag kan göra däremot, är att bjuda på några helt subjektiva exempel på aktiviteter som folk brukar ägna sig åt i Second Life, ett snapshot skulle vi kunna säga, och så sockra med några tips på hur du självkan hitta saker att göra som passar just dig.

Men först en viktig aspekt av Second Life som jag tror man bör vara medveten om för att förstå den här världen, och hur vi lever i den: vi är alla anonyma, åtminstone i princip. Det går faktiskt inte ens att välja namn helt fritt, åtminstone inte än så länge. För studenter, artister, föreläsare och andra grupper som har behov av att uppträda under eget namn och kunna styrka sin identitet kan det förstås vara ett problem, men för oss vanliga invånare kan anonymiteten däremot vara en stor fördel. Kanske är den till och med en av de viktigaste komponenterna i det som gör våra liv i Second Life till det de är.

Att vara anonym är inte detsamma som att sakna identitet. Däremot kan vi mötas utan förutfattade meningar om varandra, och därför bli bemötta för dem vi visar att vi är här och nu.